Verstandskies verwijderen

Stel jouw vraag via Whatsapp

Verwijderen van (verstands)kies of wortelrest 

Bij Tandheelkunde Oss kunt u ook terecht voor het verwijderen van een verstandskies. Heeft u dus een verwijzing voor een behandeling bij een kaakchirurg, maar zijn de wachttijden bij uw kaakchirurg erg lang? Maak dan een afspraak bij Tandheelkunde Oss. Bij Tandheelkunde Oss kunt u ook terecht voor chirurgische behandelingen. Onze Tandheelkundig Specialist is bevoegd voor een groot aantal behandelingen.

Maak vrijblijvend een afspraak

Neem vrijblijvend contact op met een van onze medewerkers.

Contact opnemen

Waarom een (verstands)kies verwijderen?

Er bestaan diverse redenen waarom een tand of kies verwijderd moet worden: 

 • Cariës, een gat in de tand of kies die de tandarts niet meer kan herstellen. Ligging: het niet goed kunnen doorbreken van een tand in de mondholte, wat ertoe leidt dat pijnklachten of doorbraakstoornissen optreden. 
 • Breuk van een tand, kies of verstandskies. 
 • Orthodontie 
 • Als extra tanden aanwezig zijn die de andere tanden hinderen. Vaak hebben extra  tanden een afwijkende vorm waardoor ze geen functie hebben. 
 • Parodontitis, een ziekte van het weefsel rond een tand waardoor het bot rondom  de tanden verdwijnt en tanden los komen te staan. 

De Tandarts bij Tandheelkunde Oss bekijkt altijd de reden voor verwijdering van uw kiezen en of er mogelijkheden zijn om de tand, kies of verstandskies te behouden. 

Behandeling verstandskies verwijderen

Wij hechten grote waarde aan een goede en zorgvuldige communicatie. Zeker wanneer het gaat om uitgebreide tandheelkundige behandelingen, nemen wij vooraf ruimschoots de tijd om de behandelmogelijkheden en -technieken met u door te spreken. Uiteraard leggen wij daarbij het behandeltraject stap voor stap uit.  Lees daarom op deze pagina hoe een behandeling verstandskiezen verwijderen eruit komt te zien bij Tandheelkunde Oss en over onze werkwijze.

Heeft u vragen over het verwijderen van uw (verstands)kies bij Tandheelkunde Oss? Neem dan eenvoudig contact met ons op!

Stap 1: Verdoving en verwijdering van uw verstandskies

U komt aan bij Tandheelkunde Oss en wordt begeleid naar de behandelkamer. De tandartsassistente geeft met een dunne flexibele naald verdoving in de buurt van de tand of verstandskies die verwijderd moet worden. Zodra de verdoving goed is ingewerkt, wordt eerst de werking voorzichtig getest. Afhankelijk van de positie  van de te verwijderen tand of kies, wordt met een extractie tand het gebitselement (verstandskies, tand of andere kies) verwijderd. Vaak is een sneetje in het tandvlees nodig om het gebitselement volledig te kunnen verwijderen. In sommige gevallen moet er een stuk van het bot weggehaald worden met de boor om goed bij de te verwijderen tand of kies te kunnen komen. 

Stap 2: Hechten

Als de tand of kies is verwijderd, wordt de wond met zout water uitgespoeld. Vaak wordt een hechting geplaatst die binnen ongeveer één à twee weken vanzelf oplost. Als je geen oplosbare hechtingen hebt, krijg je een afspraak om de hechtingen te verwijderen. Het kaakbot groeit na enige tijd aan en vult het gat vanzelf op. Dat duurt enkele maanden. Het dichtgroeien gebeurt immers van binnen naar buiten. 

Stap 3: Na uw behandeling

Als je een gaasje in de mond hebt gekregen, moet je ongeveer een uur het gaasje tussen  de kaken klemmen. Dat zorgt ervoor dat bloeden uit de wond wordt gestelpt. Als het bloeden is gestopt, haal je het gaasje uit de mond. 

De verdoving is na twee tot vier uur uitgewerkt. Het kan zijn dat de volgende  verschijnselen zich voordoen: 

 • Een beetje nabloeden: het speeksel kan de eerste dagen na de ingreep nog wat  rood zijn. 
 • Napijn, neem dan Paracetamol® volgens voorschrift. 
 • Een gezwollen wang; soms is er een bloeduitstorting, de wang is dan wat langer  dik en verkleurd (veelal één week). Dit is niet ernstig. 
 • Enige temperatuursverhoging is normaal de eerste dagen na de ingreep. Als de  temperatuur hoger wordt dan 39 graden, neem dan contact met ons op.
 • Het moeilijk openen van de mond en soms last met slikken. Je kunt tot wel twee  weken last hebben, waarvan dag drie, vier en vijf na de ingreep het hevigst zijn.  Als je slikklachten krijgt, neem dan contact met ons op. Ook als je benauwd of  kortademig wordt. 

Wondverzorging 

Het is normaal dat de wond wat na bloedt de eerste dagen na de ingreep. Ga niet krachtig spoelen en zuig niet aan de wond. Reinig het gebied van de operatiewond voorzichtig met een zachte tandenborstel. De tanden kun je normaal poetsen.

Wilt u meer tips voor thuis of weten hoe u het best uw gebit kunt verzorgen? Lees hier ons blog met Tips voor Thuis!

Roken na Verstandskies verwijderen? 

De eerste vijf dagen na de behandeling mag je niet roken. Roken heeft een nadelige invloed op de wondgenezing.

Pijnbestrijding na Verstandskies verwijderen

Heeft de tandarts geen andere pijnstiller voorgeschreven, dan kun je bij pijn een tablet paracetamol innemen. Gebruik geen Aspirine® want die geeft een grotere kans op nabloeding. Neem de pijnstiller voordat de verdoving volledig is uitgewerkt, bijvoorbeeld direct bij thuiskomst.

Zwelling 

Om zwelling te voorkomen, kun je de wang koelen met een plastic zakje met ijs of met een koelelement in een washandje. Je koelt de wang vanaf de eerste dag drie keer per dag gedurende twintig minuten. Koelen moet je meteen de eerste dag doen, daarna heeft het namelijk nauwelijks tot geen effect meer. Je kunt het beste de eerste nacht wat meer rechtop slapen door een extra hoofdkussen te gebruiken en niet op de behandelde zijde te gaan liggen.

Eten 

Misschien kun je de eerste dag(en) na de behandeling moeilijker eten. In dat geval kun je vloeibaar eten gebruiken tot de verdoving is uitgewerkt. Het is beter om de eerste dagen geen warme dranken te gebruiken, hierdoor kan de wond weer wat gaan bloeden. Ook het eten van sterk gekruide gerechten raden wij af, evenals het eten van harde producten, zoals stokbrood, chips en appels.

Complicaties 

Er kan een nabloeding optreden. Als dat gebeurt, vouw dan een verbandgaas dubbel of een zakdoek en leg deze op de operatiewond. Druk dit daarna gedurende dertig minuten stevig aan. Als dat niet helpt, bel dan de tandarts.

Neem ook contact op met ons in een van de volgende situaties:

 • de klachten nemen na twee of drie dagen toe;
 • de zwelling neemt niet af;
 • je krijgt koorts boven de 38,5°C;
 • je maakt je zorgen.

  Wil je niets missen van Tandheelkunde Oss?

  Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief

  » Aanmelden nieuwsbrief