Gratis intake

Specialist in 3D implantologie

Moderne behandelmethoden

Behandeling onder narcose is mogelijk

Uw wens staat centraal

Apexresectie

Stel jouw vraag via Whatsapp

Apexresectie 

Bij Tandheelkunde Oss kunt u ook terecht voor een behandeling Apexresectie. Heeft u dus een verwijzing voor een behandeling bij een kaakchirurg, maar zijn de wachttijden bij uw kaakchirurg erg lang? Maak dan een afspraak bij Tandheelkunde Oss. Bij Tandheelkunde Oss kunt u ook terecht voor kaakchirurgische behandelingen. Onze Tandheelkundig Specialist is bevoegd voor een groot aantal behandelingen.

De wortels van je tand of kies zitten stevig in het kaakbot. In die wortels zitten wortelkanalen. Als je tand of kies ontstoken is, dan voert de Tandarts van Tandheelkunde Oss een wortelkanaalbehandeling uit. Als een wortelkanaalbehandeling niet toereikend is om een wortelpunt ontsteking te verwijderen, kan de ontsteking chirurgisch worden verwijderd (een Apexresectie). U kunt bij ons terecht voor een Apexresectie behandeling. Onze wachtlijst is relatief kort in vergelijking met het ziekenhuis. De gemiddelde wachttijd bedraagt 1 maand. Wilt u bijvoorbeeld een afspraak maken voor het verwijderen van een verstandskies in de boven- of onderkaak? Dan kunt u ook terecht bij Tandheelkunde Oss. 

Maak vrijblijvend een afspraak

Neem vrijblijvend contact op met een van onze medewerkers.

Contact opnemen

 

Oorzaak van een Apexresectie?  

Onder het zichtbare gedeelte van een tand of kies (de kroon), bevindt zich de wortel. In iedere wortel loopt minimaal één wortelkanaal. Dit kanaal is gevuld met pulpa die bestaat uit bindweefsel, zenuwvezels en kleine bloedvaten. Deze wortelkanaal pulpa kan ontstoken raken door bijvoorbeeld tandbederf, een lekkende vulling of een val. In dat geval voert de tandarts bij Tandheelkunde Oss een wortelkanaalbehandeling (of endodontische behandeling) uit. Het wortelkanaal wordt dan schoongemaakt en afgesloten met een vulling tot aan de wortelpunt. 

Het is niet altijd mogelijk om het wortelkanaal helemaal tot aan de wortelpunt schoon te maken. Een tand of kies kan bijvoorbeeld een gekromde wortelpunt hebben of een al eerder geplaatste wortelstift hebben. Wanneer het niet mogelijk is om het wortelkanaal helemaal schoon te maken, kan er bij de wortelpunt een ontsteking ontstaan of blijven bestaan, die zich uitbreidt naar het kaakbot. Zo’n wortelpunt ontsteking kan ook lange tijd na een wortelkanaalbehandeling nog optreden. 

Apexresectie behandeling

Tijdens een Apexresectie wordt de ontsteking bij de wortelpunt verwijderd. De tandarts tijdens de Apexresectie een kleine snee in het verdoofde tandvlees en klapt dit iets open. Vervolgens boort hij met een klein boortje door het bot naar de punt van de wortel en haalt het ontstekingsweefsel weg. Vaak wordt er ook een stukje van de wortelpunt weggehaald. De holte wordt vervolgens opgevuld met een botvervanger, om het risico op nog een infectie zo klein mogelijk te maken. Als de behandelaar klaar is, hecht hij het tandvlees. Meestal komt u een paar dagen na de behandeling terug voor controle.

* Een apexresectie bij Tandheelkunde Oss heeft alleen zin na een goed uitgevoerde wortelkanaalbehandeling.

Na de Apexresectie behandeling 

De verdoving is na twee tot vier uur uitgewerkt en kunt u weer naar huis. Het kan zijn dat de volgende verschijnselen zich voordoen:

 • Een beetje nabloeden: het speeksel kan de eerste dagen na de ingreep nog wat rood zijn. 
 • Napijn, hiervoor kun je de medicatie nemen die de Tandarts van Tandheelkunde Oss je op recept heeft meegegeven. 
 • Een gezwollen wang; soms is er een bloeduitstorting, de wang is dan wat langer dik en verkleurd (veelal een week), dit is niet ernstig. 
 • Enige temperatuursverhoging is normaal de eerste dagen na de ingreep, mocht de temperatuur hoger worden dan 39 graden, neem dan contact met ons op. Moeilijk openen van de mond en soms last met slikken. Je kunt hier tot wel twee weken na de ingreep last van hebben, het hevigst op dag drie, vier en vijf na de ingreep.

Mocht het niet lukken een glaasje water door te slikken, of wanneer je benauwd of kortademig wordt, neem dan contact met ons op.

Mondverzorging na een Apexresectie

Het is normaal dat de wond wat na bloedt de eerste dagen na de ingreep. Ga niet krachtig spoelen en zuig niet aan de wond. Reinig het gebied van de operatiewond voorzichtig met een zachte tandenborstel. De tanden kun je normaal poetsen. 

Wilt u meer tips voor thuis of weten hoe u het best uw gebit kunt verzorgen? Lees hier ons blog met Tips voor Thuis!

Roken na een Apexresectie? 

De eerste vijf dagen na de behandeling mag je niet roken. Roken heeft een nadelige invloed op de wondgenezing. 

Pijnbestrijding Apexresectie

Heeft de tandarts geen andere pijnstiller voorgeschreven, dan kun je bij pijn een tablet paracetamol innemen. Gebruik geen Aspirine® want die geeft een grotere kans op nabloeding. Neem de pijnstiller voordat de verdoving volledig is uitgewerkt, bijvoorbeeld direct bij thuiskomst. 

Zwelling na een Apexresectie

Om zwelling te voorkomen, kun je de wang koelen met een plastic zakje met ijs of met een koelelement in een washandje. Je koelt de wang vanaf de eerste dag drie keer per dag gedurende twintig minuten. Koelen moet je meteen de eerste dag doen, daarna heeft het namelijk nauwelijks tot geen effect meer. Je kunt het beste de eerste nacht wat meer rechtop slapen door een extra hoofdkussen te gebruiken en niet op de behandelde zijde te gaan liggen. 

Eten 

Misschien kun je de eerste dag(en) na de behandeling moeilijker eten. In dat geval kun je vloeibaar eten gebruiken tot de verdoving is uitgewerkt. Het is beter om de eerste dagen geen warme dranken te gebruiken, hierdoor kan de wond weer wat gaan bloeden. Ook het eten van sterk gekruide gerechten raden wij af, evenals het eten van harde producten, zoals stokbrood, chips en appels.

Complicaties Apexresectie

Er kan een nabloeding optreden. Als dat gebeurt, vouw dan een verbandgaas dubbel of een zakdoek en leg deze op de operatiewond. Druk dit daarna gedurende dertig minuten stevig aan. Als dat niet helpt, bel dan de tandarts. 

Neem ook contact op met ons in een van de volgende situaties: 

 • de klachten nemen na twee of drie dagen toe; 
 • de zwelling neemt niet af; 
 • je krijgt koorts boven de 38,5°C; 
 • je maakt je zorgen. 

  Wil je niets missen van Tandheelkunde Oss?

  Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief

  » Aanmelden nieuwsbrief