Open bord  Wij treffen aanvullende veiligheidsmaatregelen voor uw en onze gezondheid. Lees op deze pagina meer

Hyrax

Stel jouw vraag via Whatsapp

Een hyrax wordt gebruikt om de bovenkaak snel te verbreden. Na de behandeling sluiten de boven- en onderkaak goed op elkaar aan. Ook ontstaat er meer ruimte in je mond, waardoor het trekken van tanden en kiezen vaak voorkomen kan worden.

Alleen in een vroeg stadium

Een hyrax zit vast door middel van ringetjes die bevestigd zijn aan je kiezen. Midden in de hyrax zit een schroef die iedere dag een klein stukje moet worden aangedraaid. Het apparaat duwt zo je tanden en kiezen naar buiten. Er kan hierdoor een spleet tussen de voortanden ontstaan. Deze spleet sluit vaak vanzelf weer, maar kan ook gecorrigeerd worden met een vaste beugel (slotjesbeugel).

Omdat bij kinderen en jong volwassenen het weefsel in het midden van de bovenkaak nog soepel is, wordt de hyrax alleen in een vroeg stadium toegepast. Bij volwassenen is het weefsel teveel vergroeid en is het verbreden van de bovenkaak vaak alleen nog mogelijk door middel van een kaakoperatie.

In het begin is het dragen van een hyrax best wennen. Hij wordt iedere dag weer op spanning gezet, waardoor je een drukkend gevoel kunt krijgen op je tanden, kiezen of kaken. Het praten en eten met een hyrax went snel. Zorg ervoor dat je het apparaat altijd goed schoon houdt, zodat er geen etensresten achter blijven zitten.

Supersnel

De hyrax doet zijn werk erg snel. Al na ongeveer drie weken kan je bovenkaak 8 tot 12 mm zijn verbreed. Het apparaat moet dan nog wel 6 maanden blijven zitten zodat de bovenkaak weer goed vast kan groeien. Hierna kun je genieten van je een nieuwe, brede en stralende lach!

Zien hoe een hyrax werkt? Bekijk hier het filmpje!

hyraxbeugel

Neem contact op!


    Wil je niets missen van Tandheelkunde Oss?

    Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief

    » Aanmelden nieuwsbrief